Evenhuis vof historie

In 1935 is de Giethoornse Polder ontgonnen in het kader van het landwinningsproject Polder Giethoorn. In 1937 is de bouw van Hoeve St. Aldegonde voltooid. Als eerste bewoners hebben P.J. Evenhuis en W. Evenhuis-Abbring zich vanuit oost Groningen (Slochteren) hier in 1938 gevestigd. Samen met broer J.P. Evenhuis werd het akkerbouwbedrijf gerund. Uit het gezin van 6 kinderen komt oudste zoon Jan Evenhuis op het bedrijf werken, en neemt het bedrijf in 1971 over. Met de overname ontwikkelt zich ook de mechanisatie van het bedrijf, waarbij het vakmanschap voorop blijft staan.

Jan Evenhuis

In de jaren 80 groeit het bedrijf gestaag, waarbij met hulp van broer Nanno Evenhuis het machinepark uitgebreid wordt. Met deze uitbreiding start ook de loonwerktak, waarbij met name zaaien, poten, aardappelrooien en gewasbescherming zich als belangrijke loonwerkactiviteiten ontwikkelen.

Uit het gezin van Jan en Willy Evenhuis wordt oudste zoon Pieter onderdeel van de maatschap, waarmee de groei en toekomst verzekerd worden. In 2007 hebben Pieter en José het bedrijf overgenomen. Van de circa 26 hectare in de jaren '80 groeit het bedrijf tot de huidige 300 hectare eigen teelt. Ook de loonwerktak heeft zich in die zelfde periode van een bijverdienste tot een volwaardig onderdeel van het bedrijf ontwikkeld. Op dit moment werken 3 mensen full-time op het bedrijf, in de drukke perioden wordt dit aangevuld met seizoenskrachten.